Sikker sex: Har du husket slikkelappen?

Selv om flere og flere voksne mennesker bliver smittet med kønssygdomme som klamydia og gonorré, er der vel strengt tager under én promille, der ikke ved, hvordan man beskytter sig mod kønssygdomme og graviditet.

Eller er der? For kondomet og femidomet er faktisk ikke de enegyldige svar på, hvordan du undgår at få kønssygdomme eller graviditet. Du kan nemlig også få kønssygdomme gennem oralsex.

(Foto: D. Robert Wolcheck)

(Foto: D. Robert Wolcheck)

Af: Julie Povlsen

Sundhedsguiden.dk understreger, at der ’ikke er noget, der hedder 100 procent sikker sex’. Men der er en lang række produkter, som gør chancen for uheld forsvindende lille.

Her er en liste over dem, du allerede kender – og dem, du måske ikke lige har hørt om. Velkommen tilbage til seksualundervisningen!

Kondom: Gummihylsteret opsamler mandens sæd, og derfor forhindrer kondomet både kønssygdomme og graviditet.

Læs også: 5 dårlige undskyldninger: Sådan slipper mænd uden om kondomer

Femidom: Kondomet til kvinden, der spærrer for sædcellernes vej til livmoderen. Det forhindrer lige som dets bror såvel kønssygdomme som graviditet.

P-piller: Indeholder to kvindelige kønshormoner, som forhindrer ægløsning og dermed graviditet. Men pillen sikrer dig ikke imod kønssygdomme.

Læs også: Når pillen er slugt, er alting godt: P-piller får os til at droppe kondomer

Mini-piller: Indeholder mindre hormonstof end p-piller, men har samme effekt.

P-plaster: Kan sammenlignes med nikotinplaster. Det placeres på kvindens balde, mave, overkrop eller overarm og forhindrer ægløsning og dermed graviditet, men ikke kønssygdomme.

P-stav: En 2,5 centimeter lang stav sættes ind under huden af en læge og forhindrer i tre år ægløsning. Du er sikret mod graviditet, men ikke kønssygdomme.

P-ring: En blød ring med hormoner placeres i skeden og sidder der i tre uger, hvor den forhindrer ægløsning og graviditet, men ikke kønssygdomme.

P-sprøjte: En hormonsprøjte gives af lægen hver tredje måned, og den forhindrer ægløsning og graviditet, men ikke kønssygdomme.

Spiral: En t-formet plastikgenstand, som er omviklet med kobbertråd, eller som afgiver hormon, sættes op i livmoderen. Den påvirker slimhinden i livmoderen, så den er uegnet til graviditet. Spiralen modvirker ikke kønssygdomme.

Læs også: Flere voksne får kønssygdomme

Pessar: Gummihætte med sæddræbende creme sættes op i skeden inden samleje og lukker dermed for livmodermunden, så sæden ikke trænger op. Pessaret forhindrer ikke kønssygdomme.

Du skal også huske beskyttelse ved oralsex

Selv hvis du bruger en (eller flere) af ovenstående præventionsmidler, er du ikke sikker på at undgå en kønssygdom, når du hygger med en partner.

For du kan sagtens blive smittet med kønssygdomme, når du dyrker oralsex. Men det er der råd for.

Slikkelap: Et tyndt stykke plastik eller latex lægges på det sted, man slikker, hvorved direkte kontakt undgås og kønssygdomme forhindres.

Se i videoen her, hvordan du kan lave din egen slikkelap:

Kilde: sexogsamfund.dk
Foto via D. Robert Wolcheck på Creative Commons-licens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.