Udflåd, feber og svie: Sådan rammes du af kønssygdomme

Konsekvenserne ved at dyrke ubeskyttet sex kan være mange og i værste fald store.

(Foto: carnegienyc)
(Foto: carnegienyc)

Af Bo Bentsen

Du har sikkert hørt navnet på alle kønssygdommene, du er i fare for, men kender du egentlig symptomerne? Og er du klar over, hvor slemme konsekvenserne egentlig kan være, hvis du bliver smittet?

Hvis ikke, er her en kort, klar og simpel liste over de ting, du bør vide omkring kønssygdomme.

Klamydia er den mest almindelige kønssygdom, og der viser sig ofte ingen symptomer. Der kan dog forekomme udflåd, smerte i underlivet eller svie ved især vandladning. Med klamydia er der risiko for, at kvinden får kronisk betændelse i æggelederne, der kan føre til sterilitet og graviditet uden for livmoderen.

Gonorré er sjælden, men på fremmarch i Danmark. Kønssygdommen skyldes en bakterie, der kan give infektioner på kønsdele, svælg og endetarm. Symptomerne er gul/hvid udflåd eller svie ved vandladning, men gonorréen kan også være symptomfri. Uden behandling kan gonorré medføre sterilitet.

Herpes (genitalis) er en nær slægtning til det virus, der giver forkølelsessår. Herpes findes oftest på kønsdelene og omkring anus, men kan også findes i mundhulen og er væskende blærer, der klør og er smertefulde. Sammen med det får man ofte feber, hævede lymfeknuder og sygdomsfølelse. Når du først har fået herpes, bærer du smitten resten af livet. Herpes kan smitte et barn ved fødslen, som kan være dødelig.

soeglaege

AIDS er den mest dødbringende af alle kønssygdomme og skyldes det virus, der hedder HIV. Virusset findes i blandt andet sæd og sekret fra skeden, og det smitter især ved små rifter i kønsdelene eller på huden. Symptomerne varierer meget. Nogle får ingen, mens andre får feber, diarré, nattesved, almen sygdomsfølelse, vægttab og hævede lymfeknuder. HIV angriber og ødelægger kroppens immunforsvar, hvorved andre sygdomme, der normalt ikke udgår en trussel, kan blive dødelige. Sygdommen kan ikke kureres, men der findes behandlinger, som kan øge livskvaliteten og forlænge livet.

HPV-infektion på kønsorganerne er forårsaget af virusset HPV, som findes i mere end 100 forskellige typer. En række af disse (højrisiko-typer) kan forårsage celleforandringer på livsmoderhalsen og i værste fald give livmoderhalskræft. HPV er så almindelig, at det kan opfattes som en ’normal’ konsekvens af seksuel aktivitet. End ikke kondomer garanterer én mod det. De fleste opdager end ikke, at de har det, fordi det oftest er uden symptomer.

Kønsvorter skyldes et HPV-virus. Vorterne ses enten som blomkålslignende eller flade, og de ses oftest på og omkring penishovedet, på skamlæberne eller omkring endetarmen. Det er en ufarlig, men generende lidelse.

Syfilis er en bakteriel sygdom, og når man er smittet kan bakterien vandre gennem blodbanen og påvirke livsvigtige organer som hjerte, hjerne og rygmarv. Op til 12 uger efter smitten opstår der røde læsioner på penis, i skeden, på skamlæberne og anus og i nogle tilfælde mund og læber. Op til seks måneder efter smitte udvikles rødligt udslæt på bryst, ryg, arme, ben, hænder eller fodsåler og er ofte ledsaget af influenza-lignende symptomer. Hvis sygdommen ikke behandles, kan den ledsages af tegn på hjertesvigt, lammelser, sindssyge og i sidste instans livsfare.

Kilde: netdoktor.dk

Foto via carnagenyc på Creative Commons-licens.

1 thought on “Udflåd, feber og svie: Sådan rammes du af kønssygdomme

  1. Natalie Whitney

    Goodevening til deg alle på dette nettstedet, jeg vil dele en god nyhet med deg og min vellykkede behandling på HSV 1 og HSV 2, alle leger og sykehus sa at det ikke er permanent helbredelse til det som jeg nesten tror til jeg fant ut om urtemedisin som jeg brukte i bare 2 uker i henhold til legeinstruksjonen, hører jeg mange snakker om urtemedisin, de kan virkelig bli kvitt det, men jeg tror aldri på dem til datert, jeg fikk denne informasjonen fra en god venn av meg, hvem Jeg var i stand til å dele dette problemet med hun fortalte meg at det finnes urtedokter som kan hjelpe meg og doktorsnavnet er Dr.sidoma, jeg kommer i kontakt med legen, og han gir meg alt medisin som får meg til å kurere og mitt produkt ble sendt til meg innen 4 dager, jeg ble bedt om å ta medisinen i 2 uker som jeg gjorde, men jeg var så overrasket over at resultatet mitt kom ut negativt da jeg ble testet, kan du også kontakte legen for medisinen og jeg gir deg beskjed at du vil bli sjokk for å få testresultatet ditt her er t han e-post til legen. e-post: dr.sidomaheallinghome@gmail.com

    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.