Når pillen er slugt, er alting godt: P-piller får os til at droppe kondomer

Danskerne bekymrer sig mere om uønsket graviditet end kønssygdomme, og derfor kan p-piller få os til at glemme kondomer.

"Jeg tænker næsten kun på, at jeg ikke vil være gravid. Det er ligesom det, der er vigtigt for mig, så derfor følte jeg dækket ind, så længe jeg bare tog mine p-piller, og derfor virkede det ikke nødvendigt at bruge kondom," siger Louise Asmussen. (Foto: Julie Povlsen)

"Jeg tænker næsten kun på, at jeg ikke vil være gravid. Det er ligesom det, der er vigtigt for mig, så derfor følte jeg dækket ind, så længe jeg bare tog mine p-piller, og derfor virkede det ikke nødvendigt at bruge kondom," siger Louise Asmussen. (Foto: Julie Povlsen)

Af Julie Povlsen

37-årige Louise Asmussen tilhørte i mange år den store gruppe af danske kvinder, som bruger p-piller. Den lille, daglige pille beskyttede hende mod uønsket graviditet, og som resultat blev kondomet næsten altid valgt fra sammen med en ny partner.

Læs også: “Kønssygdomme virker ikke særligt skræmmende”

– Jeg tænker næsten kun på, at jeg ikke vil være gravid. Det er ligesom det, der er vigtigt for mig, så derfor følte jeg dækket ind, så længe jeg bare tog mine p-piller, og derfor virkede det ikke nødvendigt at bruge kondom, siger hun.

Usexede kønssygdomme dræber stemningen

Louise Asmussen er langt fra den eneste, som tænker sådan. Uønsket graviditet er nemlig det, vi frygter mest, når en ny sexpartner bliver inviteret ind under dynen, mener sexolog Jacob Olrik.

– Mænd frygter først og fremmest graviditet i langt højere grad kønssygdomme. Derudover er kønssygdomme en ret usexet ting at bringe på bane op, når man skal til at have sex og tage stilling til prævention. Så er det alligevel lettere at tale om graviditet, som stadig er noget maskulint og sexet, siger han.

Læs også: “Kondomer tager bare noget af glæden”

Den tendens kan Sundhedsstyrelsens Niels Sandø, som bl.a. har stået bag kampagnen “Kun med kondom” nikke genkendende til.

– Der er mange, der giver udtryk for, at graviditet er det, de frygter, og så er p-pillen eller lignende præparater det bedste bud. Det kan gøre, man føler sig mere sikker, og så kan det at tage kondomet frem være en barriere, når man nu har beskyttet sig, siger han.

Klamydia skræmmer ikke

I dag er det et par år siden, Louise Asmussen stoppede med at tage p-piller og er derfor nødt til at bruge kondom.

– Men chancen for at blive gravid, er stadig den primære grund til jeg beskytter mig. Jeg har altid vist, jeg ikke ville have børn, så det bekymrer mig. Til gengæld virker kønssygdomme bare ikke skræmmende nok på mig. Jeg har haft klamydia, men jeg havde ingen symptomer, og det var let at behandle, siger hun.

Læs også: Flere voksne får kønssygdomme

Ifølge de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen bruger omkring 400.000 danske kvinder p-piller. Dertil kommer brugen af lignende præventionsformer såsom p-ring, p-stav, pessar og spiral.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.