“Kondomer tager bare noget af glæden”

’Jo ældre man bliver, jo mere fornuftig bliver man – skulle man tro’.

(Foto: Bo Bentsen)

(Foto: Bo Bentsen)

Af Bo Bentsen

– Det overrasker mig utrolig meget. Jeg har faktisk altid troet, at det var modsat – at det var de unge, der havde travlt og var lidt mere ligeglade med kondomer.

Meldingen kommer lynhurtigt og klart fra stuen i Vissenbjerg lidt uden for Odense, da 45-årige Henrik Winther får at vide, at personer under 25 år i mindre grad end tidligere får klamydia, mens det for ’de voksnes’ vedkommende går den anden vej.

Læs også: Flere voksne får kønssygdomme

Henrik er single på femte år. Hvis du synes, du har set ham før, er det sandsynligvis på grund af DR3’s programrække ’Gennemsnitlig sex’, hvor han er med i alle ti afsnit.

Her fortæller han ærligt, konkret og i meget direkte vendinger om alt mellem kys og knald fra sine seksuelle erfaringer.

– Man tænker nok, at vi er voksne og fornuftige mennesker, for jo ældre man bliver, jo mere fornuftig bliver man, jo mere erfaring får man. ’Han er 30 år, han går jo ikke bare ud og er sådan. Mener han, at der er noget galt, så gør han noget ved det’, siger Henrik Winther.

Sex med kondom er som en fodboldkamp i fjernsynet

Én af de ting, Henrik tror, der spiller ind, er kondomet. Han sammenligner et samleje med kondom som det at se en fodboldkamp i fjernsynet: Det er federe at se den live på stadion – lige som det er federe at dyrke sex uden kondom.

– Hvis der er en, der beder mig om at tage kondom på, så gør jeg det selvfølgelig. Det er klart, slår han fast med syvtommersøm.

– Men det der kondom… det tager noget af glæden. Det er da bedre efter min mening at elske uden kondom, og det tror jeg, 80 procent vil sige. Selvfølgelig kan man vende sig til det, men det er sgu svært.

Læs også: Vanedyr og skilsmisser: Derfor glemmer vi kondomet

Kondomer kan – med det in mente – få en forstærkende effekt. Det er nemlig ikke kondomet alene, der betyder, at man glemmer at tænke sig om.

Liderlighed kan dræbe fornuften

For når musikken spiller, og det skal gå stærkt, så kan fornuften godt blive sat skakmat. Så er der noget andet, der spiller ind, som overtrumfer.

– Det er nok liderligheden rent ud sagt, fordi dit testosteron er så høj, og du er helt oppe at køre. ’Nu skal der bare dyrkes sex’. Og så kigger man på personen, og hun ser sgu sød ud, men jeg ved jo godt fra mine unge dage, at det er fuldstændig lige meget, hvor sød hun ser ud. Det kan man ikke regne med. Overhovedet ikke, fortæller Henrik.

Man føler sig beskidt og grim af at smitte

Henrik har en 15-årig søn med en kvinde, han ikke har været sammen med i mange år. Han er single, og man kan sige, at han er en del af statistikkerne for forliste forhold i Danmark, som – hvis man kigger på skilsmisseraterne – stiger og stiger.

Det er, tror Henrik, en af årsagerne til, at flere og flere ’voksne’ får kønssygdomme, fordi de skal tilbage på kødmarkedet. I forholdet eller ægteskabet får man seksuelle vaner uden brug af gummi, som måske er svære at afvænne.

Læs også: Udflåd, feber og svie: Sådan rammes du af kønssygdomme

Og når skaden så er sket i form af en kønssygdom, tror Henrik, at det for manges vedkommende er så stort et tabu, at det ties eller glemmes ihjel.

– Jeg tror, det er svært for folk i dag at erkende, at de har været sammen med én, der har fået noget og nu har smittet det videre. Og hvis de ikke skal se personen igen, er det måske bare nemmere at holde kæft og så lade dem tro, at de har fået det et andet sted fra, fordi man føler sig beskidt og grim af at smitte en anden med det. En fornuftig person vil selvfølgelig gå videre og sige det.

Moralen: Belønningen kommer efter udløsning

For at lyde helvedes bagklog havde sådan noget været undgået, hvis alle brugte kondom med partnere, de ikke kendte.

Det ved Henrik. Det ved i omegnen af alle voksne, der har haft mange år til at lære og lære fra sig. Så selv om kondomet er en forringende faktor for Henrik og mange andre, er der en belønning på den anden side af samlejet.

– Det er fedt bagefter, helt sikker, og man har også bedre samvittighed, hvis man ikke ser pigen igen. Det gør ikke smilet stort, men det gør samvittigheden god, og den er mere værd end det andet.

Det hænder dog alligevel, at det glipper med kondomet. Hør Henrik fortælle om en aften i byen, hvor han mødte en sød pige i videoen her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.