Kønssygdommen du ikke kan slippe af med

Antallet af gonorédiagnoser stiger både blandt hetero- og homoseksuelle, og i flere lande er gonorébakterier nu begyndt at blive multiresistente – de kan ikke behandles.

(US. National Library of Medicine)

(US. National Library of Medicine)

Af: Elizabeth Mønsted Johansen

Gonoré har været en kendt sygdom i rigtig, rigtig mange år. Faktisk fik den ligefrem sit eget kælenavn på engelsk, ’the clap.’ Men i de seneste år, er der opstået en ny og bekymrende udvikling i sygdommen.

Asiatisk super-gonoré
I en række asiatiske lande, bl.a Japan har man opdaget flere tilfælde af multiresistent gonoré. Altså tilfælde af gonoré som ikke længere reagerer på medicin.

”Vi har heldigvis ikke haft nogen af multiresistente tilfælde i Danmark endnu, så vi maner til besindighed, men vi er bange for, at vi kan få dem importeret. Det må vi indrømme,” siger Susan Cowan fra Statens Seruminstitut.

Gonoré er kun livstruende i sjældne tilfælde, men sygdommen kan medføre stærke smerter. Ved ubehandlet gonoré er der risiko for yderligere problemer og permanent skade i underlivet bl.a sterilitet.

Flere tilfælde i Danmark
Selvom den multiresistente gonoré ikke er kommet til Danmark, så oplever vi selv en uheldig udvikling, når det kommer til gonoré. Et stigende antal danskere får sygdommen. I 1996 var antallet af registrerede tilfælde helt nede på 178. I 2013 var tallet steget til 820.

”I 60’erne og 70’erne var der langt mere gonoré end der er i dag. Det var det en helt almindelig sygdom, men så fik vi et voldsomt fald i 80’erne, sandsynligvis fordi folk trak i kondomerne pga. frygten for hiv,” siger Susan Cowan.

Nu hvor hiv frygten har lagt sig i den almene befolkning, er der kommet betydeligt flere tilfælde, og antallet af gonorédiagnoser er steget støt siden hiv-medicinen kom frem i 1996. Det tyder på, at danskerne er blevet dårlige til at bruge kondom igen.

Heteroerne haler ind på homoerne
Det interessante er, at gonoréen også rammer heteroseksuelle stigende grad. De homoseksuelle mænd fylder stadig mest i statistikken, men ifølge Susan Cowan, så tyder tallene på, at mængden af nye tilfælde måske stiger mest blandt de heteroseksuelle danskere.

”Der skal være to ting til stede, for at en kønssygdommen spredes. For det første skal sygdommen introduceres i ens seksuelle netværk, og for det andet skal man skal have ubeskyttet sex med flere, skiftende partnere, og den opførsel ser vi også hos heteroseksuelle, primært dem under 30,” forklarer Susan Cowan.

Skærmbillede 2014-05-10 kl. 14.48.48

Grafen viser udviklingen af diagnosticeret gonoré. Ifølge Susan Cowan tyder udviklingen på, at antallet af tilfælde stiger mest hos de heteroseksuelle.
Kilde: Statens Seruminstitut (grafik: Elizabeth Mønsted Johansen)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.