Flere voksne får kønssygdomme

Mens antallet af voksne over 25 år, som bliver smittet klamydia, stiger støt, bliver færre unge ramt af den udbredte sygdom.

(Foto: Shawn Latta)

(Foto: Shawn Latta)

Af Elizabeth Mønsted Johansen, Julie Povlsen, Bo Bentsen og Christopher Bering Baden

Klamydia er ikke længere en plage forbeholdt de unge – de voksne kan også være med.

I perioden 2000-2012 er andelen af voksne diagnosticeret med klamydia steget med hele 86 pct. blandt de 25-44-årige. En interessant udvikling, mener overlæge Steen Hoffmann fra Statens Seruminstitut.

– Umiddelbart peger tallene på, at der er sket en væsentlig stigning i forekomsten af diagnosticeret klamydia i den ældre aldersgruppe. Det stemmer også overens med, hvad man har observeret i andre lande, siger han.

Det er svært at fastslå den præcise årsag til udviklingen, men Steen Hoffmann peger på, at stigningen måske kan forklares med det stigende antal skilsmisser blandt danskerne og de nye muligheder for at finde partnere gennem internettet. Men den vigtigste faktor af dem alle er, hvorvidt de +25 årige overhovedet husker at bruge kondom.

Færre unge får klamydia

Samtidig er situationen lige omvendt blandt unge under 25 år, som ellers i mange år var klamydiaens store syndere med næsten 30.000 konstaterede tilfælde i 2009. Siden da er unges andel af klamydiatilfældene i forhold til voksne faldet med 23 pct.

klamydiagrafik1
Grafen viser alle registrerede tilfælde af klamydia siden 2008. Mens tilfældende blandt unge falder, stiger antallet af tilfælde blandt voksne over 25 år en smule.

– Vi har gået meget kraftigt efter at få fat i de unge, fordi vi ved, at de på det stadie i deres liv ofte har flere skiftende sexpartnere. Måske har det store fokus på unge fået de ældre til at tro, at budskabet ikke er relevant for dem, siger Jeppe Hald fra Sex og Samfund.

Læs også: Udflåd, feber og svie: Sådan rammes du af kønssygdomme

Sex og Samfund har bl.a været med til at sætte stærkt ind overfor de unges kondomvaner gennem Sundhedsstyrelsens kampagne “Kun med Kondom”. Kampagnen skulle styrke de unges bevidsthed om konsekvenserne ved usikker sex.

HIV-frygten forsvinder

Hos Danmarks største klinik for kønssygdomme, Venereaklinikken på Bispebjerg Hospital, er overlæge Helle Kiellberg Larsen ikke specielt overrasket over de voksens glemsomhed, når det kommer til kondomet.

– Danskerne er generelt ikke gode til at huske kondomet. Der er ikke mange i dag, der konsekvent bruger kondom sammen med nye partnere, og vi er blevet mere villige til at tage en risiko. Det kan muligvis forklares med tidspunktet hvor HIV medicinen kom frem, for siden da er antallet af seksuelt overførte infektioner steget ret markant, forklarer hun.

HIV-medicinen kom på markedet i 1996. Siden dengang er antallet af diagnosticerede med kønssygdomme steget støt, også blandt de mere sjældne kønssygdomme som gonoré og syfilis, som ellers var på sit absolutte minimum omkring 1996.

I 2011 forventede man, at op mod 50.000 danskere var smittede med klamydia, men kun 26.600 blev diagnosticeret. Sundhedsstyrelsen antager, at halvdelen af de smittede ikke udviser symptomer på sygdommen. Selvom færre 15-24-årige bliver smittede, er udbredelsen af kønssygdommen stadig størst blandt denne aldersgruppe. 

Grafen viser antallet af diagnosticerede klamydiatilfælde blandt danskere i alderen 25-44 år.

Grafen viser antallet af diagnosticerede klamydiatilfælde blandt danskere i alderen 25-44 år.

FAKTA
I 2012 blev der konstateret 7.819 tilfælde af klamydia blandt danskere i alderen 25-44 år.

Det skal ses i forhold til 18.034 tilfælde af klamydia blandt danskere under 25 år. Men mens der er færre unge, der den seneste håndfuld år har fået klamydia, så er det ikke gået samme vej for danskerne over 25.

For at følge udviklingen i en særlig sygdom opgør Statens Seruminstitut sygdommens incidens. Det er en opgørelse af forekomsten af f.eks. klamydia pr. 100.000 danskere i en given aldersgruppe. På den måde fjerner man udsving på baggrund af, at aldersgrupper ændrer sig; f.eks. at store årgange bliver ældre.

Incidensen af klamydia i aldersgruppen 25-44 år er steget i alt 86 pct. siden år 2000.

Indtil for cirka fem år siden er der årligt lavet flere og flere tests for klamydia. Det kan forklare en del af udviklingen. Statens Seruminstitut kan dog ikke se, hvor mange tests, der bliver lavet inden for enkelte aldersgrupper.

Foto via Shawn Latta på Creative Commons-licens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.